torsdag 12 mars 2009

Blåmesen blev det första jag spann-nå'nsin!


Blev till slut desperat eftersom jag pga olika omständigheter inte kunnat åka iväg o fortsätta spinnlektionerna på spinnrock...så jag beställde en slända :) Hittade en suverän film på Youtube som tydligt visade hur man gör, så det var bara att sätta igång. Eftersom Blåmes var den första fibern jag fick (även om jag har helt vanlig lös svensk fårull i en kasse) började jag med den. Verkade också lättast eftersom det 'bara' var att riva fibern i strimlor...hm...det tog en bra stund att förbereda ullen för spinning! Begrep förstås inte riktigt i början hur jag skulle hantera 'knorren' ('the twist', som hon sa på filmen), jag trodde man skulle ta bort hela knorren men så är det väl inte!? Nåja, första lilla nystanet blev Väldigt Tjockt, och otvinnat. (Använde det se'n till snodden.) Nästa nystan blev lite tunnare, och jämnare, jag kom fram till att garnet måste bli tunnare om jag rev fibern i smalare remsor!? Det är lite läskigt att dra ut fibrerna se'n, för att kunna spinna-när det blir riktigt tunt går det ju nästan av! Och det är så luftigt att det nästan flyger. Hursomhelt så lyckades jag spinna 2 små nystan, riktigt hyfsade, vilka raskt förvandlades till ett tobaksfodral :) Som ni ser på bilderna blev arbetet vridet, nå'n som kan förklara varför? Antar att det har med den där 'knorren' att göra...Jag är väldigt nöjd iallafall :) Idag har jag spunnit ytterligare 2 små nystan som jag se'n tvinnat ihop till ett ganska tunt 2-trådigt garn. Har 25 g kvar av Blåmesen att leka med, men jag ska nog inte tvinna det eftersom jag inte riktigt gillar att det blir 'raggsocksrandigt', även om jag tänker använda det till sockskaft.
Slutsats: att spinna på slända är otroligt kul, jag vill helst inte göra annat! Efter Blåmes har jag både Kungsfiskaren och ett förgarn från Ullcentrum att experimentera med :))) Om nå'n som vet har orkat läsa ända hit: hur spinner jag med förgarn??

6 kommentarer:

Marika sa...

Hej Marie!
Vridet är det för att du stickat slätstickning med ett entrådigt garn.
Garnet vrider ju sig åt ett håll hela tiden, och det finns inget som jämnar ut det, därför blir resultatet snett.

Med rätstickning hade det förmodligen inte blivit lika snett.

Förgarn spinner du på samma sätt som fibrer, men du slipper dra ut remsor, det är ju redan utdraget, så man kan i princip spinna det utan att dra ut nåt alls (men om man vill kan man dra ut och få det tunnare).

The Willow Fairy sa...

Du ska vara riktigt nöjd med dig själv, fortsätt så. jag hoppas du kan fortsätta dina lektioner snart. Jag har inte råkat ut för att entrådigt vrider sig. Har i och för sig bara stickat i två egenspunna entrådiga garner och den ena är i rätstickning. Min första tanke var att det var lite överspunnet. dvs lite för mkt twist i garnet. Det brukar bli bättre om man tvättar garnet och torkar det med en tyngd.

Åsa - "LaOsica" sa...

Helt suveränt första garn tycker jag!!

Marie sa...

Tack för tips och beröm :))) Det här är SÅÅÅÅ roligt!!

Garntrollet sa...

Superfint garn! Imponerande!

När jag stickar med handspunnet 1-trådigt vrider jag stickningen, vid varvbyte, motsols, så ökar man inte på tvisten på garnet. Helst när man stickar något litet och "byter varv" ofta.

Åsa i Skuttunge sa...

-enligt expertisen kan man också sticka maskorna vridna (alltså i bakre maskbågen) då lär dom vrida sig mindre..