onsdag 15 september 2010

Guldhalsduk

Hejsan!
Nu har jag spunnit av Guld-ullen (50/50 Angora/Merino). Det blev ett mjukt 2-trådigt garn. Men vad skulle jag göra av de 182 meter som jag fick ut av 50 gram?

Jo, nu i somras så tog jag fram min systers barnvävstol från 50-talet och satte upp en smal halsduksväv. Ja, jag väver på stora vävstolar, men när solen skiner och det är varmt ute så är den lilla vävstolen riktigt kul, man kan också ha den i knäet framför TVn istället för en stickning.

Barnvävstolen har en träsked med 30 springor som motsvarar ca 25/10 (5 rörspringor på 2 cm), och "riktiga" solv av mattvarp. Men det går ju att väva på nyare modeller som har plast också. Jag har på loppis köpt flera vävstolar och tätheten i vävskeden diffar, i äldre modeller så är skeden tätare. Men man kan väva med dubbla garner också, det är bara att prova.

Jag varpade 28 trådar och 2.5 meter långt (så fick jag en liten provlapp också) = 70 meter. Inslaget pacades lite mer än varpens täthet då skeden var lite för gles för garnets tjocklek. Men det gjorde inget för slutresultatet, och jag hade mer garn kvar till inslaget, men allt garn gick åt. Tvinnande fransar. Och tvättade halsduken innan den används som en liten smal accent.

Kul använding av hemspunnet garn, helt klart!

Bilderna visar varpningen, vävningen, och resultatet.
Varpmetoden jag använder är den som Ashford använder för "Rigid Heddle Loom" och "Knitters Loom", beskrivningen finns här. Återförsäljare till dessa produkter i Sverige är Gudruns Ullbod.
/Britta

1 kommentar:

The Willow Fairy sa...

Men nu kom jag ju på att jag också har en gamal barnvävstol på vinden någonstans. Hade varit kul att använda igen. Saknar vävningen lite ibland. En smal halsduk i ett riktigt lyxigt garn kan vara lite festligt.