lördag 19 juli 2008

Julis fibrer klara


Nu är det klart Avundsjuk . Kan nån tala om varför det snor sig så när jag gör en härva? Tvinnar jag för hårt eller när jag spinner. Det blir alltid såhär.
Jag har ju inte spunnit så länge. Och har bara lärt mig entrådigt. Har hört att man spinner åt två håll med fibrerna när man gör tvåtrådigt stämmer det? Mycket frågor på en gång.

3 kommentarer:

Ulricha sa...

Det brukar hjälpa att tvätta och dänga runt garnet lite medan det är blött, så fördelar sig tvisten.

Sedan kan man låta det torka genom att hänga något tungt (jag brukar ta en blöt handduk och vika över härvan, så att den tyngs ned) så att garnet torkar "utdraget".

Marika sa...

Det kan vara så att du spunnit det lite för hårt, ja, försök att spinna det lite mindre hårt nästa gång.

Om man gör det mindre hårt så behöver man inte dänga runt garnet. Det är ju inget problem med alla fibrer, men om man spinner nåt lite känsligare så vill man ju inte bearbeta det för mycket.

Om man spinner tvåtrådigt garn så gör man först 2 spolar med entrådigt garn. Sen spinner (tvinnar) man ihop de 2 trådarna, åt motsatt håll som man spann dem. Så de 2 trådarna ska vara likadana, men när de sätts ihop, då spinner man åt andra hållet.

Nettan sa...

Jaha är det så man gör. Tack för svaren då vet jag lite bättre. Känner ingen som spinner här där jag bor så jag har ju ingen att fråga. Tack