måndag 20 september 2010

Vävd halsduk i Orkidé

Hejsan!

Nu har jag vävt en till liten halsduk!

Jag spann 50 gram Orkidé (70/30 Corriedale/Alpacka) med en metod som jag hittade i ett gammalt nummer av Spin Off (Summer 2007). Metoden kallas "The Fractal Stripe" och lite kort så gjorde jag så här:

  • Delade fibern längs hela längden i två delar.

  • Den ena delen drog jag ut i etapper tills den var lillfingertjock och nystade till ett nystan - färgväxlingen kommer sällan.

  • Den andra delen delades ytterligare i 2 delar, som i sin tur delades i 2 delar, för att i sin tur delas i 3 delar. Nu hade jag 12 tunna delar som nystades till nystan nymmer 2 - färgväxlingar kommer ofta.
  • Spann de två nystana var för seej och tvinnade sen till ett 2-trådigt garn med en tråd från varje nystan.

Resultat: 215 meter melerat garn som räcker till en vävd smal halsduk.


Den här gången valde jag att väva i en vävstol som jag köpt på loppis. Den hade lite tätare vävsked 33/10 som passade det tunnare garnet lite bättre. 40 varptrådar med en skedbredd 12 cm. Efter tvätt var bredden 10.5 cm. När man varpar och väver med ett melerat garn med successiv färgväxling så kan det vara lite att tänka på (fast bara om man vill!): att man vid varpningen tar trådarna i rätt ordning och att man vid vävningen "mellannystar"garn till en skyttel, innan man nystar garnet på skytteln, för att få garnets växlingar att komma i rätt ordning när man skarvar inslaget.Bilderna visar de 12 fiberdelarna, nystan färdiga att spinna ifrån, garnnystan, den upphottade vävstolen (modell som inte är hopfällbar, där jag knutit nya solv och bytt ut snörerna till texsolv) och halsduken.
/Britta

3 kommentarer:

Emmy sa...

Så underbart vacker! Jag vill också ha en vävd orkidéhalsduk!

Tina sa...

Det är jättekul att se lite vävt också, och kul att se att man kan använda leksaksvävstolarna till riktiga projekt också!!

Båda halsdukarna är verkligen fina, och de tycks vara perfekt att använda till 50 g fibrer.

Elise sa...

Vad fina halsdukar. Båda två. Jättefina! Kan tänka mig att dom är underbart mjuka. Kul med vävprojekt!