tisdag 31 mars 2009

Sista pippifågeln

Nu har den senaste fågeln i fiberklubben flygit sin kos, och jag hoppas den landar hos er snarast. Jag tror det blir en överraskning för alla - åtmindstonde har jag inte lyckats se att någon gissat på just denna lilla fågel.

Tyvärr måste månadsklubben ta en paus framöver, på grund av att butiken (och jag) ska flytta, men jag hoppas den kan dra igång igen efter sommaren. Under tiden hoppas jag så klart att ni alla som vill lägger upp era projekt här på bloggen.

måndag 16 mars 2009

Kungsfiskare

200m 2-trådigt garn blev det av 50g kungsfiskare. 50/50 merino-silke. Helt underbar mix. Svårt att fånga lystern på bild, men det är helt klart en favorit. Supermjuk och med mkt spänst tack vare merinon, glansig och lättspunnen tack vare silket som håller ihop fint. Troligen en julklapp, så jag kan inte avslöja vad det ska bli.

torsdag 12 mars 2009

Blåmesen blev det första jag spann-nå'nsin!


Blev till slut desperat eftersom jag pga olika omständigheter inte kunnat åka iväg o fortsätta spinnlektionerna på spinnrock...så jag beställde en slända :) Hittade en suverän film på Youtube som tydligt visade hur man gör, så det var bara att sätta igång. Eftersom Blåmes var den första fibern jag fick (även om jag har helt vanlig lös svensk fårull i en kasse) började jag med den. Verkade också lättast eftersom det 'bara' var att riva fibern i strimlor...hm...det tog en bra stund att förbereda ullen för spinning! Begrep förstås inte riktigt i början hur jag skulle hantera 'knorren' ('the twist', som hon sa på filmen), jag trodde man skulle ta bort hela knorren men så är det väl inte!? Nåja, första lilla nystanet blev Väldigt Tjockt, och otvinnat. (Använde det se'n till snodden.) Nästa nystan blev lite tunnare, och jämnare, jag kom fram till att garnet måste bli tunnare om jag rev fibern i smalare remsor!? Det är lite läskigt att dra ut fibrerna se'n, för att kunna spinna-när det blir riktigt tunt går det ju nästan av! Och det är så luftigt att det nästan flyger. Hursomhelt så lyckades jag spinna 2 små nystan, riktigt hyfsade, vilka raskt förvandlades till ett tobaksfodral :) Som ni ser på bilderna blev arbetet vridet, nå'n som kan förklara varför? Antar att det har med den där 'knorren' att göra...Jag är väldigt nöjd iallafall :) Idag har jag spunnit ytterligare 2 små nystan som jag se'n tvinnat ihop till ett ganska tunt 2-trådigt garn. Har 25 g kvar av Blåmesen att leka med, men jag ska nog inte tvinna det eftersom jag inte riktigt gillar att det blir 'raggsocksrandigt', även om jag tänker använda det till sockskaft.
Slutsats: att spinna på slända är otroligt kul, jag vill helst inte göra annat! Efter Blåmes har jag både Kungsfiskaren och ett förgarn från Ullcentrum att experimentera med :))) Om nå'n som vet har orkat läsa ända hit: hur spinner jag med förgarn??

Bluenerds


Blåmesen har blivit ett par Knotty Gloves. Jag är riktigt nöjd med dom. Den här ullen gillade jag verkligen! O färgerna är ju sååå fina!!! :-D

En liten fiskarfågel

Jag bestämde mig för att försöka spinna min kungsfiskare tunnt, och kedjetvinna det. Som vanligt när jag kedjetvinnar, så blir jag inte helt nöjd.... Men jag fortsätter försöka!


Jag tänkte mig nog ett par muddar, med något sorts spetsmönster. Eller något helt annat.

söndag 8 mars 2009

Trädård BFL


Det var ett tag sedan jag spann den här ullen. Men nu är den äntligen stickad och redo att skeppas iväg över hav och land och hav och land och hav och till sist hamna på en av de västligaste öarna på Irlands västkust. Mönstret heter Maja och var väldigt enkelt när man väl fått in tekniken. Mönstret passar till alla garner, alla tjocklekar och alla mängder, man bara stickar tills garnet tar slut. Vad jag gillade bäst var att mönstret inte stal något från garnet eller tvärt om. Garnet får spela huvudrollen här och kommer till sin rätt i alla färgskiftningarna.

Av 100g ull blev det 675m garn och till slut en sjal som mäter 145 x 72 cm

Blåmes - inne och ute - och lite överallt...

Min första fiber från månadsklubben är klar, samma dag som nästa fiber ramlade in! Garnet är spunnit ganska tunt på en Greensleeves-slända, sedan har jag även gjort mitt första försök på Navajo-ply. Jag tvinnade med ganska korta "maskar", lite ojämnt blev det. WPI har jag glömt mäta...., men 100g gav ca. 155m.Men jag tycker det blev väldigt fint! Kanske lite korta färgövergångar, jag får fundera på det till nästa gång. Vad skall jag göra med det, tro?

Samtidigt som jag fotade, hoppade en liten blåmes runt i trädet här utanför. Mysiga fåglar, värre är det med en flock kråkor, kajer och råkor, som jag av erfarenhet vet kommer gå upp kl.03.15 senare i vår. De jagar bort de mindre fåglarna, bland annat blåmesen, från fröbollar. Usch. Jag föredrar småfåglar och deras fågelsång.

Jag gillade masham-fibrerna, lärde mig mycket om drafting på den här fibern. Men blåmesfibrer finns numera överallt här hemma! Nu är jag i gång med att fördela kungsfiskarfibrerna runt i hushållet - eh, jag menar - spinna på min nya Spindolyn...

onsdag 4 mars 2009

Färdig med silket!

Jag såg på någons blogg (svensk, men kan inte minns vilken...) någon som stickade direkt med silk hankies-arna utdragna. Det blev effektfullt och fint!





Jag har spunnit mina silkesrutor. Och har jädrans ont i händerna/fingrarna. Det var generösa 60 gram rutor som till slut blev 440 meter 3-trådigt och väldigt tunt.





Nu har jag lika många rutor kvar att spinna (gröna), eftersom jag köpt nya av Tina :-) Men jag tror att jag spinner lilla kungsfiskaren först. Det finns gratismönster på en fin (tycker jag) cape på Ravelry som heter Kingfisher. Fast jag undrar om fibrerna räcker? Men man kanske kan kombinera med något annat garn... Tänka, tänka...

måndag 2 mars 2009

Tjuvtitt...

Jag har fått tjuvtittta på det nya fågelpaket som flugit hem till Marika, Det som innehöll dn nya månadsfibern......jag gissade rätt på fågeln...en av mina favoriter!

Snyggt och mjukt!