torsdag 26 februari 2009

Östersjön!


Jag har stickat en Japanese Feather and Fan Shawl av Östersjön. Den blev inte så stor, mer en axelvärmare än en sjal, men jag är supernöjd med den! Garnet är mjukt o gosigt och färgerna är underbara. :-)

tisdag 24 februari 2009

Fastlagsbulle

Jag föll till föga för en sländspinnarutmaning på Ravelry. Februari månads tema var Mardi Gras, och jag måste erkänna att jag tills häromdagen inte hade en aning om vad detta egentligen var (pinsamt, jag veeet). Så jag blev lite nyfiken och kollade på wiki, så visar det sig att det är karneval i många länder, men gamla hederliga fettisdagen här i norr :-) Så mitt bidrag till utmaningen blev en 17 grams semla, garanterat mjölk- och glutenfri.
Jag har massor med soja och bambu kvar, inköpt hos allas vår favvo-fiber-dealer, så det kan ju bli fler semlor. Sojan blir nog ingen favoritfiber för min del, väldigt svår att hantera tycker jag, men det färdiga garnet blir härligt, så det kan vara värt besväret.

lördag 14 februari 2009

Blåmesen flög in i spinnrocken

I går kväll satt jag och övade - Long Draw- (suck). Det gick inte alls som jag ville och när jag kom till kasta-allt-genom-fönstret-stadiet tyckte jag det var dags att byta spole. Det kliade lite i fingrarna när blicken föll på Blåmesen som låg och glänste bredvid mig.....

Jag vet inte riktigt vad som hände, men det sa bara slurp så hade all ullen förflyttat sig från golvet till spinnrocken. Har aldrig varit med om en ull som mer eller mindre spinner sig själv som denna gjorde. Jag kröp till och med runt på golvet och kikade så inte katten hade snott med sig en bit in under soffan, för det kunde ju inte gå så snabbt att spinna 100g. Men det gjorde det tydligen.


Sedan kom nästa trevliga överraskning. Efter tvätt blev ullen vädligt mjuk och ullig. Jag har alltså fallit pladask för denna ull. Kanske något för kliigt för en halsduk, men sockar, vantar, mössor, stora koftor.....jag är kär....



P.s. Glömde säga att det blev 290m härligt entrådigt fluffigt garn som vill bli ett par sockar så småning om.

fredag 13 februari 2009

Silk hankies

Kan man posta spinnsaker som inte är Månadsklubben men från Spinspiration här?

Jag spinner i alla fall mina silk hankies (som Tina har färgat underbart) enligt den "vanliga" metoden, dra loss en ruta, peta hål i mitten och sträck ut. Sedan drar man runtom, man känner hur mycket man ska dra och man får ta i ganska rejält. Men det är kul! Hörde också att eftersom det både är korta och långa fibrer (?) så blir det "textur", så man behöver inte arbeta så mycket att få det helt jämt. Mitt garn blir supertunt, så jag ska nog navajo tvinna det sedan. Hur som helst tycker jag det är jättekul och det är otroligt hur långt man kan dra ut en silkesruta.













torsdag 12 februari 2009

Norra ishavet - vintrigt som värmer




Helt underbara färger. Entrådigt fick det bli så att all nyanserna fick fritt spelrum. Kunde inte låta bli att linda en längd runt en bit kartong för att se de härliga skiftningarna.

Sedan ville det bli ett par sockar. Jag har lite svårt att bedömma hur långa jag kan göra sockarna, för det ska ju räcka till två. jag måste försöka med tå-upp metoden. Dessa kunde blivit lite längre, men det som blir över efter varje avslutat projekt (när jag är nöjd) brukar bli ett par baby-tofflor som går till välgörande ändamål.

onsdag 11 februari 2009

Spinna silk hankies.

Jag har köpt ursnyggt färgade silk hankies av Tina men jag lyckades inte så bra när jag skulle pre-drafta dem (ruta för ruta). De var jättesvåra att dra isär. Nu undrar jag om det är någon som testat att spinna så här:

http://www.youtube.com/watch?v=L7IIISDFGy8&feature=related

Dvs. utan att dra ut rutan i en lång fiberorm :-) Jag tänkte att det kanske är enklare (i alla fall ser det jädrans enkelt ut :-) ).

Ulrcha.

torsdag 5 februari 2009

Blåmes med sällskap

Jag har spunnit upp min blåmes, som tyvärr är en muterad liten fågel - det blev en misslyckad färgning där det gula av misstag blev grönt. Garnet är entrådigt, jag har glömt mäta WPI och antal meter, men jag spann det för att sticka sockor på stickor 2.5 mm eller 3 mm.
Eftersom 100g kanske inte räcker till ett par sockor, så får det bli antingen randiga sockor, eller med vita skaft, här är ca 50 g entrådig vit massam som jag hoppas ska fungera ihop.

tisdag 3 februari 2009

Februarifibern 2009

Jag hoppas alla har hunnit få sin sändning med månadsfiber, och jag ville bara berätta lite om denna månads ull: Massam eller masham.


Masham är en blandning mellan Teeswater eller Wensleydale får och Dalesbred eller Swaledale får. Ullen är känd för att vara glansig, fri från färgade strån, lång och ha en stor variation i grovleken på enskilda ullhår. Den finare ullen fungerar utmärkt till att använda till ytterplagg, medans den gröver ullen ofta används till mattor och beklädnadstyger.
Fiberlängden är 15-36 cm och fåren finns i UK.


(Från In sheeps clothing - A handspinner's guide to wool)







Två massam-tackor i all sin prakt. Bilden lånad från Sheep 101.